Enveloppen

Enveloppen zijn grofweg in te delen in:

  • Dienstenveloppen deze hebben de klep (opening) aan de lange zijde. Ze werden vroeger gebruikt om 'dienst'post mee te versturen.
  • Akte-enveloppen deze hebben de klep (opening) aan de korte zijde. Ze werden vroeger door notabelen zoals notarissen en advocaten gebruikt om 'akten' te verzenden.
  • Speciale enveloppen zoals monsterzak-, luchtkussen- en bordrugenveloppen.

Er bestaan twee manieren om enveloppen te produceren:

Een eenvoudig productieproces waarbij de enveloppen vanaf een rol papier in één productierun worden geproduceerd, eventueel in-line bedrukt aan de binnen-en/of buitenzijde, met of zonder venster en in verschillende formaten en uitvoeringen. Nadeel van deze productie is dat hij in principe alleen geschikt is voor zeer grote oplagen. Voordeel is dat de productietijd aanzienlijk korter is en dat de kosten per envelop lager uit zullen vallen.

Dit productieproces is omslachtiger, maar eenvoudig terug te brengen naar twee stappen: - Als eerste zal men de stanslingen uit plano (eventueel bedrukte) vellen papier stansen - Als tweede volgt de feitelijke productie van de enveloppen. Met zeer grote kracht worden de enveloppen uit de stapels papier gestanst (stapels van ca. 100 mm hoog) met een speciaal, goed geslepen stansmes. De hieruit onstane stanslingen worden in een volgend productieproces op een bladmachine verder verwerkt tot de envelop. Op deze bladmachine kunnen: - een binnen- en/of buitendruk aangebracht worden. - eventueel een venster uitstansen. - eventueel een vensterfolie ingeplakt worden. - de feitelijke envelop vouwen en plakken. - gommering of een zelfklevende strip aangebracht worden. - verpakken per vast aantal in dozen.

Get Adobe Flash player

Categorieën

Drukwerk